Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, a gdy lekko przestygną dodać żółtka i obie mąki. Masę posolić do smaku, zagnieść i ulepić kluseczki niego większe od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć, po środku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok 5 min ( aż wypłyną). Wyjąć , osączyć, podawać ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.12.2011 09:39
super
fasola 08.12.2011 18:57
lubie to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak