Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek budyniowo - gruszkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 2 opakowania
gruszki 3
rodzynki 1 garść
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 3 szklanki
cukier 20 dag
jajko 5
margaryna 1 kostka
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek budyniowo - gruszkowy

Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem(odkładamy około 5 łyżek cukru) , proszkiem do pieczenia, margaryną, śmietaną, żółtkami i wszystko razem ugniatamy na ciasto. Ciasto dajemy na formę nakrytą papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone w kostkę gruszki wymieszane z rodzynkami. Pod koniec białka z odłożonym wcześniej cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy budynie śmietankowe i mieszamy. Zrobioną pianą polewamy warstwę z owoców i placek wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy przez 40 -50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 18.03.2012 13:42
pycha
malaczarna23 19.01.2012 13:02
pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak