Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ,, zabawa kolorami „

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 szklanka wrzącej wody,szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
szczypta kurkumy,1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z soku )
1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na miazgę )
Farsz I :4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka,
szczypta pieprzu,szczypta majeranku
Farsz II :3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka,2 łyżki suszonej żurawiny
szczypta soli,szczypta pieprzu
Farsz III :6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )
czosnek
szczypta pieprzu,2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety
mąka 2 szklanki
cebula 1/2 szt. (podsmażona na łyżeczce ole

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ,, zabawa kolorami „

Farsz I-
Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Farsz II-
Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem .
Farsz III-Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .
Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie obsychało.
Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto stało się żółte .
Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .
Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki .

Posypać blat mąką i rozwałkować 1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z mięsa z cebulką i zlepiać pierożki.
Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki .
Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .

Układać na wysypanej mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków .
Podawać okraszone .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 12.09.2011 09:35
śliczne
Angelika10 02.08.2011 23:27
Wyglądają wspaniale.
katarzyna124 05.04.2011 07:40
Genialne:) wyglądają super:)
banditka 23.11.2010 09:40
super sie prezentuje :)
stokrotka 02.10.2010 09:43
Piękne!
gacopierz23 05.07.2010 21:28
Moje uznanie !!!!!!
Babciagramolka 03.07.2010 16:42
Nie ukrywam - roboty trochę więcej jest. Ja ułatwiam sobie pracę robiąc partiami po jednym kolorze i mrożąc .Potem tylko wyciągam trzy kolory .A te brzegi w ząbki wycinam nożyczkami .
polly66 30.06.2010 13:49
super efekt i dobre dla dzieci ale roboty troszkę jest:)
Ewa111 30.06.2010 13:49
Cudo,ale chyba trzeba poświęcić na tą zabawę dużo czasu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak