Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane z boczniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 8 szt
boczniaki 40 dag
cebula 2 szt
śmietana 30-pocentowa 0,75 szt
mąka 1 łyżka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżeczki
żółty ser starty 5 ostry
ryż 1,5 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane z boczniakami

Jajka ugotować na półtwardo i obrać ze skorupek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać bułką. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, a potem podsmażyć na maśle razem z obraną i posiekaną cebulą. Skropić wodą, posolić i udusić do miękkości. Następnie posypać mąka, wymieszać i zagotować. Dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć ryż, ułożyć na nim jajka, polać grzybami, posypać żółtym serem i zapiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podawać gorące z ciemnym pieczywem i sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.04.2015 08:00
może być smaczne
gosia561 27.04.2011 21:45
super jedzonko
Dorota61 01.02.2011 16:23
mniam!
Barbara55 24.09.2010 04:27
ale jaja
marta639 17.09.2010 15:18
Przepis godny uwagi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak