Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z dyni 20 min

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
dynia 1/2 kg
mleko 125 ml
jaja 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 2 opak

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z dyni 20 min

Pokrojoną dynię zalać mlekiem i rozgotować (można w szybkowarze, ogrzewając 7 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z dynią i tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać masę z pianą, włożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryć, wstawić do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlać i szklankę wody, zamknąć i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać na gorąco

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak