Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto sojowe jak SERNIK

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 250-300 gram
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
olej 5 łyżek
cukier 3/4 szklanki
aromat waniliowy
kurkuma 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto sojowe jak SERNIK

1. soję moczymy 8-12 h, odsączamy, umieszczamy w blenderze i zalewamy świeżą ciepłą wodą (wrzącą jeśli blender ma szklany kielich) na wysokość 3cm wyżej niż poziom ziaren i mielimy na papkę. Gotujemy w dużym garnku ciągle mieszając drewnianą łyżką (przypala się łatwo) przez 10 min. Po wystygnięciu nadaje się do przygotowania cista jednak ja polecam umieścić na 2 dni w szklanym słoju z paroma łyżkami kefiru lub jogurtu naturalnego w celu ukwaszenia i piec sernik z tak przygotowanej soi ponieważ jest wtedy lżej strawna.

2. Z jajek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, a żółtka z cukrem. Do masy sojowej dodajemy żółtka, budyń w proszku, kurkumę dla pięknego koloru, aromat i mieszamy, na końcu dodajemy białka, mieszamy.

3. Mąkę razową mieszamy z olejem (można dodać łyżkę cukru) i dajemy na dno formy w postaci równej warstwy. Na to wlewamy masę sojową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę, a następnie jeszcze przez około 20-30 min trzymać w piekarniku w temp zmniejszonej do 100 stopni.
(ciasto pęka na powierzchni nie wiem czy da się tego uniknąć)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 31.07.2013 07:21
fajny pomysł
IwonaKa 06.07.2013 15:18
super,nie jadłam jeszcze takiego ciasta
ONY_za_kare 01.07.2013 13:54
ciekawy pomysł
Granita 16.05.2013 01:37
brzmi bardzo ciekawie
Pietruszka 15.05.2013 18:04
bardzo ciekawe ciasto
Wafelek2601 19.04.2013 23:25
Ciekawy pomysł
pajbek 17.04.2013 09:54
Muszę wypróbować :-)
mirosława4 05.04.2013 15:08
interesujący przepis a ciasto wygląda rewelacyjnie
Łukasz15 04.04.2013 08:45
Lubię takie ciasta
anemon 03.04.2013 14:30
Ciasto wygląda imponująco, zupełnie jak sernik.
Alex_M 27.03.2013 09:45
ciekawa jestem jak smakuje :)
RenataZ-et 19.09.2012 16:51
pomysł rewelacyjny!
cooleczka 17.09.2012 18:11
nie wiedziałam, że można zrobić taki sernik :)
Dorian 13.09.2012 14:46
pycha
paula99926 25.08.2012 08:33
bardzo ciekawy przepis
Rafał10 28.06.2012 09:46
super pomysł, super ciacho :)
Fiffi 16.05.2012 23:20
jak jak zwykle jestem zfascynowana przepisem, choć jeszcze nie wiem jak smakuje
Norgiusz 28.03.2012 09:04
ciekawe
treonina 25.03.2012 12:35
zawsze chciałam spróbować ciasta zrobionego z soi albo marchewki :-) spróbuję
IZABELA29 14.03.2012 07:48
warto go zrobić
Monika79 27.02.2012 15:08
łądnie wygląda
Robert10 22.02.2012 11:19
pomysłowe
Iwusia 21.01.2012 00:37
interesujący przepis
Wojt@s
Wojt@s 13.01.2012 08:52
extra
caralajna 12.01.2012 08:37
o. bardzo dziękuję za tą radę na pewno skorzystam. można takie pęknięcia ukryć pod polewą choć ja wolę bez

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak