Budyń z kaki i galaretką brzoskwiniową.

Budyń z kaki i galaretką brzoskwiniową.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 litra
  • budyń śmietankowy

  • skórka z cytryny

  • cukier

  • masło

  • kaki

    1 sztuka
  • ananas w puszce

    kilka kostek
  • galaretka brzoskwiniowa

  • bita śmietanka

  • andrut

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 0,5 litra zimnego mleka wsypujemy budyń, cukier (jeśli budyń nie jest słodzony), dodajemy łyżkę masła, ścieramy skórkę z ćwiartki cytryny i wstawiamy na palnik, na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając aż budyń nie zgęstnieje. Rozlewamy do salaterek, studzimy.

Śmietankę 30% - 0,2 szklanki ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru.

Kaki kroimy w kosteczkę.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Kilka kostek ananasa wrzucamy na dno kielicha i układamy na nim do połowy wysokości budyń przygotowany według powyższego przepisu. Na budyń układamy kaki (kilka kostek) i nakładamy na górę bitą śmietankę. Należy zrobić tak, by zostało miejsce na dwie łyżki tężejącej galaretki - zimną, lecz płynną galaretką polewamy śmietankę i na górę układamy jeszcze kostki kaki. Zdobimy kawałkiem ananasa i serduszkiem wyciętym z andrutów.

Odstawiamy do lodówki na 60-90 minut :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

23.11.2014 15:42
świetny pomysł

natalia.doradca

10.01.2014 13:27
świetny deserek :)

ALAGOR

05.10.2012 08:01
apetycznie wyglada ;)

Papryczka

05.01.2012 19:11
pomysłowe

cooleczka

21.12.2011 14:59
przepięknie wygląda, nie jest trudny do zrobienia - spróbuję taki zrobić, bo nigdy nie robiłam deserów z kaki

romanrafal

18.12.2011 10:07
Rewelacja

owocówka

08.12.2011 09:14
ładnie wygląda :D

Monika111

08.12.2011 08:16
Mistrzyni budyniu! :) Pięknie wydląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat