Tort rumowy

Tort rumowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • jajka

    5
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • kakao

    4-5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5-2 łyżeczki
  • bułka tarta

  • sok z połowy cytryny

  • cukier waniliowy

  • gorzka czekolada

  • wiśnie

  • rum

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić pianę z białek.
Margarynę (lub masło)utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku.Gdy masa spulchnieje dodać sok z cytryny i rum.Następnie przesianą mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać i powoli dodawać ubitą pianę z białek.Wyłożyć do tortownicy i piec ok 45min w160stopniach.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wystudzone ciasto przekroić na3równe części(placki).Każdy nasączyć rumem rozcieńczonym z wodą lub zapachem.Posmarować masą śmietankową i przełożyć resztą placków.Udekorować startą czekoladą i wiśniami,odstawić na 2 h do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

12.04.2012 10:08
mniam

Zoso

18.07.2011 21:20
fajny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat