Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozór cielęcy gotowany w warzywach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 50 dag
ozór 60 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
mleko 1/3 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ozór cielęcy gotowany w warzywach

Ozorki umyć starannie, najlepiej wyszorować szczotką i wykrajać gruczoły ślinowe. Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego ziela angielskiego, osolić. Do wrzątku włożyć ozorki i gotować pod przykryciem przez 30-40 min. Wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody. Gdy ostygną, ściągnąć z nich skórę. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Oczyszczone ozorki włożyć do wrzącej, osolonej wody, dodać warzywa, ugotować do miękkości. Gdy płyn niemal całkowicie odparuje, dodać mleko. Gotować jeszcze kilka minut. Przyprawię do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak