Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 400 gram
olej roślinny 3 łyzki
sól do smaku
cebula biała 0,5 szt.
seler naciowy 1 łyżka
lubczyk wg uznania
woda ile potrzeba
przyprawa do potraw 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy olej. Mieso nacieramy solą i pieprzem, posypujemy nacią selera (ja uzywam suszonej - ususzyłam sobie troche na zime:) i przyrumieniamy płat żeberek. Następnie dolewamy wody i przykrywamy patelnię, ale nie do końca, by woda mogła swobodnie parować.
Krok 1 - Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami foto
2
Do mięsa dorzucamy kilka listków lubczyk (tez użyłam suszonego z własnego ogródka).
Krok 2 - Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami foto
3
Cebulę kroimy dowolnie i dorzucamy do mięsa, dajemy też kilka grzybków suszonych i w razie potrzeby dolewamy wody. Co jakiś czas nalezy mieso obrócic i smazyc z kazdej strony.
Krok 3 - Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami foto
4
Żeberka smazymy tak długo, aż mieso bedzie wystarczająco kruche - mi zajęło to około 2 godzin.
Krok 4 - Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami foto
5
Tak przygotowane podajemy z kaszą jeczmienną wiejska lub perłową. Na zdrowie!
Krok 5 - Żeberka wieprzowe z cebulą i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.12.2011 14:10
pycha,zjadłoby sie !
Wacław 12.12.2011 14:10
pycha,zjadłoby sie !
pacpaw 07.12.2011 19:43
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak