Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śmietanowy z kurkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 mała
masło klarowane 2 łyżki
kurki blanszowane 15 dag
śmietana 30% 100 ml
mleko 2% 2/3 szklanki
sól
pieprz
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śmietanowy z kurkami

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Krok 1 - Sos śmietanowy z kurkami foto
2
Gdy cebula będzie już rumiana dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko,
Krok 2 - Sos śmietanowy z kurkami foto
3
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Sos śmietanowy z kurkami foto
4
Dodajemy zamrożone blanszowane kurki (oczywiście mogą być świeże, ale skąd je teraz wziąć :-P), zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu do ulubionych mięs lub np. makaronu. Ja użyłam sosu do piersi z kaczki.
Krok 4 - Sos śmietanowy z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/26Mooi 01.01.2012 15:48
pyszne!
BernadettaP 07.12.2011 21:22
A że kremówka gęstnieje, to doskonale wiem, ale gdy nie mam czasu, daję mąkę i robię sos na szybko :)
BernadettaP 07.12.2011 21:20
miałam, ostatnią paczuszkę i.. już nie mam :(
pacpaw 07.12.2011 20:45
jeszcze kurki miałaś? u mnie żadna się nie została
Mysiunia 07.12.2011 12:05
ale mam ochotę! Ja również dodają mąkę :)
SmacznaPyza 07.12.2011 11:30
śmietanka kremówka sama zgęstnieje - nie trzeba mąki
Agnieszka_B 07.12.2011 10:28
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam..... I kurki, i sos śmietanowy:)
Anna146 07.12.2011 06:56
po prostu niebo w gębie
Lotar 06.12.2011 22:58
prosty, a jak pięknie wygląda !
Jarlin 06.12.2011 22:52
szkoda, że nie mam kurek :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak