Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w cieście kakaowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 3
kakao 3 łyżki
masło 250 g 1
cukier 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w cieście kakaowym

Masa:
-1 kg. sera do sernika
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-100 gram masła
-3 żółtka
-rodzynki (lub brzoskwinie)
-100 gram cukru
-6 białek
-cukier waniliowy

Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Podczas ucierania dodajemy łyżką ser,wsypujemy obie mąki,cukier waniliowy. Na koniec ucierana masy dodajemy rodzynki (lub brzoskwinie).

Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części,wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Blachę smarujemy tłuszczem,jedną część ciasta zcieramy na tarce na dużych oczkach na spód blachy. Wylewamy masę serową i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopni około godzinę. Polecam! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.06.2013 08:31
zapomiałaś chyba napisać, żeby do sera na koniec dodać pianę z białek, a ciasto pycha
caralajna 09.02.2012 09:42
lubię sernik :)
Marlena/Kinia 07.01.2012 12:02
pyszniutki:-)
Kamila/kami007 07.12.2011 11:44
mniam
sylwia / sytofala 06.12.2011 20:48
podoba mi się kubeczek :)
Monika111 06.12.2011 20:47
Można podać - jak na zdjęciu - z bitą śmietaną. :) Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak