Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy gulasz

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 300 g
ser ementaler 130 g
śmietana 12% 6 łyżek
cebula 1 cała
pieprz
sól
przyprawy
tłuszcz do smażenia
karkówka 0,5 (bez kości)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy gulasz

Pieczarki umyć i pokroić w połówki (dobrze jest mieć mniejsze pieczarki).
Mięso (ja robiłam na schabie z dziczyzny) pokroić w kostkę ok. 2x2, posolić, popieprzyć i posypać innymi przyprawami: pieprz ziołowy, zmielony owoc jałowca, ziela angielskiego, papryka czerwona, imbir, można podlać też lampką wytrawnego wina i zostawić na ok 30 minut a następnie przesmażyć tylko na tłuszczu do miękkości (na patelni ewentualnie jeszcze doprawić - do smaku).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu na osobnej patelni. Dodać przekrojone w pół pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości. Gdy się usmażą, dodać do nich przesmażone mięso a następnie śmietanę i posypać startym serem ementaler (można dodać dodatkowo ok. 30 g topionego sera) i smażyć aż do roztopienia sera i powstania sosu.

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak