Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z sosem a\'la carbonara

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 2 gniazdka na osobę
śmietana 12% 200 ml
żółtko jajek 3
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cebula biała 1
ząbki czosnku 2
natka pietruszki 1 łyżka
boczek wędzony 100 gramów
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z sosem a\'la carbonara

Cebulę i boczek kroję w małą kostkę, czosnek siekam bardzo drobno.W naczyniu mieszam śmietanę i żółtka, doprawiam solą (minimalnie) i pieprzem.

Na patelni podsmażam boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, a sam stanie się chraupiący, szklę cebulę i czosnek.

Makaron ( spaghetti lub tagliatelle) gotuję al dente w osolonej wodzie. Trzymając patelnię na niewielkim ogniu wlewam do boczku masę żółtkową i mieszam (uważnie, by sos się nie zwarzył). Do sosu dodaję makaron, łączę z sosem i podaję na gorąco posypany parmezanem i udekorowany natką pietruszki.

Propozycji przygotowania tego dania jest wiele: na samych żółtkach, z całymi jajkami, sos wlewany do makaronu, bądź makaron polany gotowym sosem. Mój przepis to jeden ze sposobów podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 15.09.2013 20:50
muszę sam spróbować
fotoviderek 27.07.2013 10:21
Świetny pomysł :)
Cranberry 13.05.2013 10:13
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak