Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec z żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dkg
cukier 1 szklanka
jajko 4 szt
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryny 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec z żurawiną

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Cytrynowiec z żurawiną foto
2
Cytryny umyć i zetrzeć z nich skórkę. Z dwóch wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do ciasta i wymieszać
Krok 2 - Cytrynowiec z żurawiną foto
3
Blachę do pieczenia wysypać tarta bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta. Posypać żurawiną i przykryć resztą ciasta. Piec 40 min. w temp. 170 C.
Krok 3 - Cytrynowiec z żurawiną foto
4
Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny
Krok 4 - Cytrynowiec z żurawiną foto
5
Lukrem posmarować przestudzone ciasto. Smacznego!!
Krok 5 - Cytrynowiec z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 12.09.2012 07:13
super się prezentuje i pewnie rewelacyjnie smakuje...
ilka_86 21.07.2012 12:50
wspaniałe ciasto
Iwusia 01.03.2012 23:30
wygląda wspaniale i pewno wspaniale smakuje
Lotar 06.12.2011 22:59
pyszne ciacho !
stokrotka 06.12.2011 20:25
super
ziutula
ziutula 06.12.2011 19:56
lubię kwaskowe ciasta...
suzana 06.12.2011 18:59
rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak