Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piszinger ze śliwkową nutą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suche wafle 1 opakowanie
cukier 1 szkl
masło 1 kostka
mleko 1 szkl
mleko w proszku 1 szkl
kakao 2-3 łyżki
orzechy włoskie 1 szkl
powidła śliwkowe 1 słoik
herbatniki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piszinger ze śliwkową nutą

Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem, powoli wlewamy mleko i połowę mleka w proszku. Dzielimy masę na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao., a następnie rozdrobnione orzechy włoskie. Do drugiej masy dodajemy resztę mleka w proszku i pokruszone herbatniki. Jeśli by masa okazała się za gęsta, możemy ją rozcieńczyć niewielką ilością mleka. Wafle rozkładamy i smarujemy na przemian masą ciemną , białą i powidłami. Przykrywamy i lekko obciążamy. Pozostawiamy w zimnym miejscu do zastygnięcia. Kroimy w prostokąty lub jak tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.12.2011 21:02
smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak