Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    0,5 kg
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażam pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka (oczywiście jak najmniej tłuszczu). Obsmażonego kurczaka zalewam wrzącą wodą (jeszcze raz tyle co objętość kurczaka). Przyprawiam Lubczykiem suszonym, solą pieprzem (prace ułatwia kostka rosołowa - koniecznie delikatna - najlepiej drobiowa, ale ja nie używam). Po półgodzinie gotowania dorzucam kukurydzę zmieloną w malakserze (razem z zalewą). Jeszcze 15 min gotowania i tu już według uznania dodajemy pod koniec przecier pomidorowy. Ja dodaję, bo pomidorowa zupa idzie moim dzieciakom najlepiej. Jeśli jest sezon na pomidory zastępuję koncentrat świeżym pomidorem. Ląduje w garnku po podsmażeniu mięsa i tuż przed wlaniem wody. W wersji dietetycznej podaję zupę czystą, ale pyszna jest z kleksem ze śmietany, czy grzankami i koniecznie świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna141

22.06.2011 08:56
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat