Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kukurydziana

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 kg
kukurydza w puszce 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kukurydziana

Na oliwie podsmażam pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka (oczywiście jak najmniej tłuszczu). Obsmażonego kurczaka zalewam wrzącą wodą (jeszcze raz tyle co objętość kurczaka). Przyprawiam Lubczykiem suszonym, solą pieprzem (prace ułatwia kostka rosołowa - koniecznie delikatna - najlepiej drobiowa, ale ja nie używam). Po półgodzinie gotowania dorzucam kukurydzę zmieloną w malakserze (razem z zalewą). Jeszcze 15 min gotowania i tu już według uznania dodajemy pod koniec przecier pomidorowy. Ja dodaję, bo pomidorowa zupa idzie moim dzieciakom najlepiej. Jeśli jest sezon na pomidory zastępuję koncentrat świeżym pomidorem. Ląduje w garnku po podsmażeniu mięsa i tuż przed wlaniem wody. W wersji dietetycznej podaję zupę czystą, ale pyszna jest z kleksem ze śmietany, czy grzankami i koniecznie świeżo mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 22.06.2011 08:56
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak