Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOTLECIKI MIELONE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso gulaszowe 40 dag
jajko 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyzeczka
mleko
woda
masło
cukier
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: KOTLECIKI MIELONE

Mięso zemleć. Bułkę namoczyć w wodzie i mleku w proporcjach 1:1. Mięso wymieszać z bazylią,sosem sojowym,pieprzem i jajkiem,odstawić. Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na maśle.Posypać solą i cukrem,aby zmiękła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,chwilkę przesmażać,często mieszając.Jak cebulka będzie już miękka zdjąć z ognia i ostudzić. Bułkę wycisnąć z mieszanki wodno-mlekowej,dodać do mięsa razem z chłodną cebulką.Wszystko bardzo dobrze wymieszać. Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie (mięso nie będzie się do nich kleiło) i formować kotleciki. Smażyć na oleju z każdej strony ok 5 minut po czym jeszcze niech dojdą pod przykryciem ok 10 minut.Jak dobrze zauważyliście uformowanych kotlecików nie obtaczam już w niczym:)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak