Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PUSTE PYZY

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: PUSTE PYZY

Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą. 4 ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, a pozostałe 4 zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić, natomiast starte ziemniaki odsączyć przez gazę. Wszystko połączyć z mąką i jajkiem, dobrze wyrobić,ciasto powinno być elastyczne. Formować kulki wielkości mandarynki;). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia 6 minut.
Forma podania pyz dowolna:u mnie podane w towarzystwie sosu z żeberek i ogórkiem kiszonym, inna wersja to np. ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.12.2011 13:12
palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak