Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kaczki 40 dag
rozmaryn 2 szczypty
sos
granat 1
limonka 1
cynamon 1 szczypta
miód prawdziwy 1 łyżka
ziemniaki 3
mąka ziemniaczana 1/4 rozmiaru ziemniaków
sól do smaku
wino czerwone 70 (półwytrawne)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi

Kroki postępowania

1
Z piersi kaczki pozbywam się wszelkich odstających kawałków skóry i innych niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż.
Krok 1 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
2
Rozgrzewam patelnię grillową i wrzucam kaczkę. Smażę na kolor rumiany najpierw od strony ze skórą, następnie przewracam na drugą stronę.
Krok 2 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
3
Gdy się zarumieni, posypuję rozmarynem i zalewamy winem. Przykrywam pokrywką i duszę 7 minut.
Krok 3 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
4
Piersi powinny od spodu nabrać winnego koloru
Krok 4 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
5
Następnie piersi przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam sosem z patelni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Krok 5 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
6
Piekę około 20 minut (piersi dobrze wypieczone).
Krok 6 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
7
Sos granatowo-limonkowy: Z grantu wyciągam pestki.
Krok 7 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
8
Dodaję obraną mandarynkę i miksuję. Przecieram przez sitko pozbywając się twardych pestek granatu.
Krok 8 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
9
Dodaję startą skórkę sparzonej limonki oraz miód. Ścieramy również korę cynamonu do smaku. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut w celu zagęszczenia sosu. Gdy piersi kaczki się upieką dodaję również sos własnym z kaczki. Mieszam.
Krok 9 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
10
Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki w lekko osolonej wodzie tłucze dwukrotnie.
Krok 10 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
11
Odbieram ¼ ziemniaków i w to miejsce dodaję mąkę ziemniaczaną.
Krok 11 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
12
Mieszam wszystko razem na jednolitą masę. Formuję płaskie kluski, które następnie gotuję w lekko osolonej wodzie.
Krok 12 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
13
Pokrojoną pierś kaczki polewam obficie przygotowanym sosem.
Krok 13 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
14
Można podać z lampą wina...
Krok 14 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto
15
ale koniecznie trzeba polać duża ilością sosu :o). Smacznego.
Krok 15 - Pierś kaczki winna w sosie granatowo-limonkowym podana z kluskami śląskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.11.2012 14:25
Wspaniałe danie :)
Andysz 01.11.2012 20:13
hm brzmi zachęcająco;]
polly66 14.10.2012 20:51
na bogato, Francja elegancja
Izabela/bella81 01.06.2012 10:21
oj, bardzo chętnie bym zjadła :)
jasiek 19.04.2012 18:49
eleganckie danko
Renataj 05.03.2012 00:25
Apetyczny pomysł na kaczkę.
Marlena/Kinia 07.12.2011 10:36
zastanawiałam sie własnie jak przyrządzić kaczke, a tu prosze... cóż za wyborne danie! gratulacje!
Magdalena67 06.12.2011 21:52
Pysznie wygląda
Agnieszka_B 06.12.2011 20:52
A ja dawno nie robiłam kaczki.... A Twoja prezentuje się doprawdy znakomicie:)
aginaa 06.12.2011 19:27
fajny ten sosik
agnieszka137 06.12.2011 13:13
świetne danie i super wyeksponowane:)))
BernadettaP 06.12.2011 07:48
super :) ja dziś też kacze piersi będę robić :)
Dorota76 05.12.2011 23:02
rewelacja
Lotar 05.12.2011 22:43
świetne !
irenka 05.12.2011 22:04
pyszności
pacpaw 05.12.2011 20:48
dodam, że pomysł na podanie kaczki z kluskami śląskimi jest od ben-ki za co bardzo dziękuję!!!! Ta rada zmieniła moje życie :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak