Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy sos grzybowy.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 4 garści
cebula 1 szt
masło 5 dag
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 1 łyżka pszenna
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sos grzybowy.

Grzyby wypłukać i namoczyć w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinę. Wyjąć grzyby,wodę w której się moczyły przecedzić. Włożyć do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankę odstawić do wystudzenia), dodać listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem noża ziarna jałowca i gotować ok.30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę. Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki. Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie . Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 24.05.2013 18:46
pycha ja bardzo lubię taki sos
ElizaT 08.10.2012 09:12
lubie
rjustysia 11.06.2012 10:01
Uwielbiam sosy grzybowe!
misia53 28.12.2011 00:53
to jest sos , który zawsze smakuje i się nie znudzi....
agnieszka137 05.12.2011 23:36
apetyczny!!! lubię taki sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak