Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1/2 kg
ćwiartki kurczaka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
masło 1 łyżka
ziele angielskie kilkanaście ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
sól
pieprz czarny
majeranek
Gałka muszkatołowa cała Prymat
bułka 1 sztuka
jajko 2 sztuki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żurawiną

Kroki postępowania

1
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na dość spore kawałki. Szynkę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy warzywa z szynką. Smażymy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli, a mięso z każdej strony będzie lekko ścięte.
Krok 1 - Pasztet z żurawiną foto
2
Wtedy dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie, kładziemy na wierzchu ćwiartki z kurczaka i całość zalewamy gorącą wodą.
Krok 2 - Pasztet z żurawiną foto
3
Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, sprawdzając od czasu do czasu, czy nie wyparowało za dużo wody- wtedy oczywiście dolewamy kolejne porcje wrzątku. Mięso powinno być cały czas przykryte wodą, ale wody też nie powinno być za dużo. Po ugotowaniu, odstawiamy garnek do ostygnięcia.
Krok 3 - Pasztet z żurawiną foto
4
Żurawinę wsypujemy do miseczki- zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.
Z garnka wyjmujemy najpierw kurczaka, starannie obieramy mięso z kości, kości oczywiście wyrzucamy. Pozostałą zawartość garnka przecedzamy przez sito. Wywar zostawiamy! A z tego co zostało na sicie wybieramy mięso, marchewkę i pietruszkę. Cebulę, listki i ziele angielskie wyrzucamy.
Żurawinę dokładnie odsączamy, połowę mielimy, a połowę zostawiamy. Mielimy też mięso, marchewkę i pietruszkę. Moim zdaniem wystarczy jednokrotne zmielenie, ale jak ktoś lubi może wszystko zmielić 2 lub nawet 3 razy :)
Krok 4 - Pasztet z żurawiną foto
5
W odlanym wywarze moczymy suchą bułkę. Jak już namoknie to dodajemy ją razem z częścią wywaru do miski z mięsem. Wywar staram się zebrać z góry, żeby dodać tłuszcz z gotowania.
Krok 5 - Pasztet z żurawiną foto
6
Czas na przyprawy. Daję ok 2 łyżeczek suszonego majeranku roztartego w dłoniach, ścieram mniej więcej pół gałki muszkatołowej, sól, pieprz czarny i ziołowy wg uznania- ja lubię mniej słone potrawy. Dodajemy też zostawioną wcześniej żurawinę. Całość mieszamy i możemy spróbować, czy jest odpowiednia ilość przypraw. Jak już jest przyprawione tak jak lubimy to wbijamy dwa jajka, mieszamy bardzo dokładnie
Krok 6 - Pasztet z żurawiną foto
7
przekładamy do blaszki keksowej wysmarowanej odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od rozmiaru użytych blaszek.
Krok 7 - Pasztet z żurawiną foto
8
Pasztet z żurawiną
Krok 8 - Pasztet z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.09.2016 20:31
smacznie wygląda
pacpaw 26.11.2012 19:50
dzięki temu przepisowi każdy może mieć wyjątkowe święta :o)
Andysz 01.11.2012 20:16
lub ie takie połączenia;]
IZABELA29 03.02.2012 10:54
jakie smakołyki
ziutula
ziutula 10.12.2011 16:59
smacznie wygląda
Agnieszka_B 07.12.2011 10:29
Nigdy nie pokusiłam się o dodanie żurawiny do pasztetu. A szkoda...
suzana 05.12.2011 20:14
PYCHOTA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak