Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z musem truskawkowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mus truskawkowy
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem truskawkowym

Ciasto:
10 jaj
1 szklanka mąki tortowej
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy
80 dag mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki cukru
bita śmietana:
350 ml śmietany 30%
2 śmietany w proszku np. śnieżki
1 opakowanie czekoladowych kropelek lub grubo pokrojona gorzka czekolada
dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
1/2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
wino truskawkowe do nasączenia
wykonanie:
Ciasto: Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, Kiedy mamy już sztywną białą bezę to delikatnie połączyć ją z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do dużej tortownicy i piec około 40-45 minut w temp. 180-190st. Mus truskawkowy: Galaretki i żelatynę rozpuścić w szklance wody lub najlepiej odlać płyn z truskawek który powstał jak się rozmrażały, zagotować i w tym rozpuścić galaretki. Truskawki rozmrozić, odlać nadmiar soku i zmiksować z cukrem, następnie wymieszać z galaretką. Bita śmietana: Śmietanę 30% ubić razem ze Śnieżką i wymieszać z czekoladą . Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć je winem truskawkowym. Dolny krążek ciasta umieścić na paterze i wyłożyć na nim gęsty mus truskawkowy, przykryć drugim i posmarować bitą śmietaną na koniec położyć ostatni krążek ciasta. Cały tort posmarować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody( ja dodatkowo zabarwiłam na różowo barwnikiem), zrobić dekoracyjne róże dokoła tortu i w środek wlać trzecią galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody jak jest podana na opakowaniu, dowolnie ozdobić i dokładnie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 27.01.2012 14:34
Pi?kny:)zamawiam taki na ur;)
Andzia1977
Andzia1977 28.12.2011 21:12
musi być pyszny!
Renataj 18.12.2011 19:08
Aż ślinka cieknie
cukiereczek 15.12.2011 08:46
ale super
smakowita 10.12.2011 22:52
pięknie wygląda
Agnieszka_B 05.12.2011 15:24
Cudny torcik!! A przepis chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak