Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ostrygi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ostrygi 20 sztuk
masło 100 g
wino białe
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ostrygi

Muszle oczyszczamy z wodorostów. Następnie ostrym nożem ostrożnie podważamy skorupki i otwieramy. Przy użyciu ostrego nożyka odcinamy ostrygi od skorupek. Płytsze skorupki odrzucamy, a głębsze opłukujemy i zachowujemy. Wyjęte ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Na gotujące się wino wrzucamy ostrygi i gotujemy przez kilka sekund na wysokim ogniu. Zieloną pietruszkę płuczemy i drobno kroimy podobnie jak ugotowane jajko. Na posypaną grubą solą blaszkę układamy skorupki. Do każdej wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką i polewamy masłem z bułką tartą. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut i zapiekamy. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 18.05.2012 14:13
nigdy nie jadłam ostryg
cooleczka 30.01.2012 15:20
ja te? bym z ch?ci? zjad?a, bo nigdy nie próbowa?am
olkaaa 28.12.2011 09:24
jeszcze nie jadłam
Ania67 10.12.2011 15:04
chętnie bym spróbowałą
Kuchareczekjeden 07.12.2011 09:12
wow!!!ja też nie jadłam ale bym w tej wersji spróbowała:)
jerry1 06.12.2011 09:55
nigdy nie jadłem ostryg, ciekawe jak smakują:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak