Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące udka z kurczaka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące udka z kurczaka

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem papryką i odrobiną gałki muszkatołowej, Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso
Krok 1 - Chrupiące udka z kurczaka foto
2
Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Krok 2 - Chrupiące udka z kurczaka foto
3
Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości. (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową.)
Krok 3 - Chrupiące udka z kurczaka foto
4
Upieczone porcje z kurczaka podawać z ziemniakami i surówką.
Krok 4 - Chrupiące udka z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 25.01.2014 16:50
Muszą być smaczne.
Łukasz15 05.10.2012 17:53
Świetne
Wafelek2601 12.04.2012 09:34
super obiadek
Iwusia 09.04.2012 23:04
smakowite udka
Iwona51
Iwona51 08.12.2011 09:33
smaczne
ewasylwia 05.12.2011 12:03
pochrupałabym takiego kurczaka
sylwia / sytofala 05.12.2011 09:10
pyszności
Anna146 05.12.2011 07:24
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak