Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kalafiora

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
marchew 1 szt
mleko 2 szkl
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
ser topiony 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
bulion 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kalafiora

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka, wlać 1 litr wrzącej wody. Dodać bulionetki i utartą na tarce o średnich otworach marchewkę. Gotować około 20 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, połączyć z zimnym mlekiem, dodać do kalafiora, gotować przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać topiony ser, zmiksować. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.10.2012 13:23
Pyszne są takie zupki.
Iwona51
Iwona51 27.12.2011 10:41
smaczna
Justyna Jussstiii 06.12.2011 13:54
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak