Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety ziemniaczane nadziewane mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 30 dag
przyprawa kucharek 1 łyżeczka
cebula 1 szt
mięso gotowane 1/2 kg
smalec 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
szczypiorek usiekany 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety ziemniaczane nadziewane mięsem

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawę kucharek i szybko wyrobić ciasto. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Do cebulki wsypać mielone mięso, szczypiorek, bułkę tartą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi, wymieszać i chwilę podsmażyć. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, nałożyć farsz, zlepić i uformować podłużne roladki. Usmażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z sosem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.12.2012 18:28
Muszą być bardzo smaczne.
Kas2 18.04.2012 23:38
świetna propozycja na obiad
Iwona51
Iwona51 08.01.2012 16:39
pycha
Justyna Jussstiii 17.12.2011 10:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak