Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie uszka z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 8 średnie
cebula 1/2 średnia
masło klarowane 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
ciasto francuskie 6 płatów gotowe
sól
pieprz
masło
białko 1 jaja

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie uszka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w średnie półtalarki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy razem z pieczarkami na rozgrzanym maśle, studzimy.
Krok 1 - Francuskie uszka z pieczarkami foto
2
Mielimy, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Francuskie uszka z pieczarkami foto
3
Ciasto rozwałkowujemy, dużą pierogownicą wycinamy koła, na których kładziemy porcję farszu. Zlepiamy pierożki.
Krok 3 - Francuskie uszka z pieczarkami foto
4
Układamy na wysmarowanej masłem brytfannie i smarujemy rozkłóconym białkiem jajka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy same lub np. z czerwonym barszczykiem.
Krok 4 - Francuskie uszka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 03.02.2012 14:56
Ależ smakowite !
pacpaw 05.12.2011 19:45
pięknie się przypiekły
Mati13 05.12.2011 18:16
smaczne
Sroczka 05.12.2011 16:00
przepyszne
Beatris 05.12.2011 15:37
Mam ogromną ochotę na kilka.
Agnieszka_B 05.12.2011 15:23
Uwielbiam pieczarki! A w takim połączeniu muszą wyśmienicie smakować:)
ewasylwia 05.12.2011 12:05
super pomysł
Jarlin 05.12.2011 07:23
świetna przekąska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak