Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 średnie
olej do smażenia
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz
grzyby suszone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby płuczemy, zalewamy chłodną wodą i moczymy około 30 minut. Po upływie tego czasu gotujemy 20 minut na średnim ogniu (pod koniec gotowania lekko solimy). Polędwiczki kroimy na paski około 1-1,5 cm i każdy kawałek lekko \"rozbijamy\" ręką, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Polędwiczki wieprzowe z grzybami foto
2
Gdy polędwiczki będą już podsmażone, dodajemy podgotowane grzyby oraz kilka łyżek wody i dusimy 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Polędwiczki wieprzowe z grzybami foto
3
Po upływie tego czasu, zlewamy olej i dodajemy do polędwiczek śmietanę oraz ewentualnie odrobinę wody. Dusimy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Polędwiczki wieprzowe z grzybami foto
4
Podajemy z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.
Krok 4 - Polędwiczki wieprzowe z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 17.03.2012 10:32
Z przyjemnością zjadłabym takie na obiad.
pacpaw 05.12.2011 19:46
kasza jęczmienna to jest to!
Magdalena67 04.12.2011 22:48
Lubie z kaszą takie danie
Beatris 04.12.2011 18:07
Bardzo lubię tak przygotowane mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak