Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyczy udziec w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1 duży
pieczarki 6 średnie
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Indyczy udziec w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Udziec z indyka (bez kości) podsmażamy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podlewamy około 100 ml wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 1 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
2
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki, podsmażamy wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą na rozgrzanym maśle.
Krok 2 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
3
Gdy warzywa zmiękną, lekko solimy, wlewamy śmietanę,
Krok 3 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
4
doprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 4 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
5
Dodajemy uprzednio usmażony i pokrojony w plastry o grubości około 1,5-2 cm udziec i smażymy do czasu aż śmietana lekko odparuje.
Krok 5 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto
6
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 6 - Indyczy udziec w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.12.2011 19:46
mięso indycze z udźca ostatnio mieliłem i robiłem pulpety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak