Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron zapiekany ze szpinakiem pod sosem beszamelowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 500 gramów
szpinak świeży lub mrożony w liściach 400 gramów
mleko 1-2 szklanki
masło 1-2 łyżki
mąka 2-3 łyżki
ser żółty 300 gramów
śmietana 2 łyżki
serek biały kremowy (np. Bieluch) 150 gramów
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt.
tymianek do smaku
ser biały 200 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron zapiekany ze szpinakiem pod sosem beszamelowym

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Szpinak rozmrozić, świeży podsmażyć na patelni. Do szpinaku dodać rozdrobiony widelcem twaróg, trochę śmietany i/lub kremowego serka, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i tymiankiem, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem i gałką, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser. Połowę makaronu wykładamy do żaroodpornego naczynia, przekładamy masą ze szpinaku, na to reszta makaronu. Całość przykrywamy sosem beszamelowym. Pieczemy około 30minut w temperaturze 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.07.2011 00:16
pycha
gosia47-47 15.01.2011 09:52
mniam
Malinka 25.07.2010 16:35
Chętnie zjadłabym taki makaron, mniam:)
Kate131 21.07.2010 08:10
uwielbiam takie
Patrycja40 13.07.2010 15:19
ciekawe
Katarzyna/kate1980 11.07.2010 13:12
o pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak