Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z poziomkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

poziomki 30 dkg
morele 4 sztuki
herbatniki 6 sztuk
mleko 250 ml
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 10 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana kremówka 1 szklanka
likier owocowy 1 kieliszek
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z poziomkami

Morele rozgotować bez wody, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym, zalać wrzącym mlekiem. Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, dodać do masy razem z morelami. Ostudzić. Kremówkę ubić, dodać do masy. Wymieszać. 6 foremek wyłożyć pergaminem, wlać masę, przykryć herbatnikiem. Odstawić na kilka godzin do stężenia. Poziomki skropić likierem. Stężałe babeczki wyłożyć na talerzyk herbatnikiem do dołu, na wierzch ułożyć poziomki, ozdobić cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 03.01.2012 20:35
mniamm, ale pyszności :)
jolita 16.12.2011 11:12
fajny
FAFIK 11.12.2011 17:39
pyszne
agnieszka137 08.12.2011 19:47
pyszniutkie, mniam:)
Kopiko1983 08.12.2011 08:17
Poziomki - uwielbiam te aromatyczne owoce, więc ten deser zapewne byłbły moim ulubionym.
aginaa 05.12.2011 20:07
super
Katarzyna/kate1980 04.12.2011 23:24
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak