Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wspaniały jabłecznik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier kryształ 1,5 szklanki
olej 9 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łużki
wódka 3 łyzki
sok jabłkowy 1,5 szklanki
cukier kryształ 8 dag
budyń waniliowy 1
sok z cytryny 1
wódka 2 łyżki
cukier kryształ 5 dag
śmietana 30% 60 dag
śnieżka 3
sok jabłkowy
Masa jabłkowa: 80 dag
jabłko kilka szt.
masa 25 dag
twaróg 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wspaniały jabłecznik

1.Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka oraz mąki wymieszane i przesiane wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej formy (wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą) i pieczemy około 40 minut w temp. 190. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż, dolna nasączamy ponczem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w plastry. Wkładamy do garnka zalewamy 1 szklanką soku jabłkowego i sok z jednej cytryny. Wsypujemy cukier i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy rozprowadzony w pół szklanki soku budyń waniliowy. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Jeszcze dość ciepłe jabłka wykładamy na spodni biszkopt i studzimy.
3. Twaróg mielimy lub już zmielony kupujemy (może być ser taki do serników już gotowy) ucieramy z cukrem i wódką. 20 dag śmietany ubijamy z 1 śnieżką, dodajemy do twarogu, mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i także nasączamy ponczem. Pozostałą śmietanę ubijamy z 2 śnieżkami i rozsmarowujemy na biszkopcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 04.12.2011 12:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak