Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z suszonymi śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier puder 10 dag
masło 10 dag
żółtka z jajek ugotowanych na 2 szt
żółtko surowe 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śliwki suszone 15 dag
margaryna 2 łyżki
jajko 3 szt
cukier 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowaa 2 łyżki
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z suszonymi śliwkami

Śliwki zamoczyć w wodzie na 1 dobę. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie wsypać utarte na tarce żółtka z jajek na twardo, cukier puder, wlać surowe żółtko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć w tortownicy i podpiec w temp 180 st na jasno złoty kolor, wyjąć, wystudzić. Na zimne ciasto ułożyć osączone, wypestkowane śliwki. Ser twarogowy zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, margaryną. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciasto na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 13.05.2013 21:53
Takiego jeszcze nie jadłam.
olkaaa 29.12.2012 14:15
muszę spróbować
Iwona51
Iwona51 04.12.2011 21:38
smaczne
ronald88 04.12.2011 12:22
super
ronald88 04.12.2011 12:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak