Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
jajko 7-8 szt
pieczarki 35-40 dag
masło 5 dag
cebula 2 szt
śmietana 3 łyżki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
bulion 1 szt
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżu, jajek i pieczarek

Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, włożyć ryż i ugotować. Jajka włożyć do wody i ugotować na pół twardo, obrać. Na patelni rozgrzać połowę masła, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z pieczarkami i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą. Włożyć ugotowany ryż, ułożyć jajka, zalać sosem i posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.06.2012 22:00
bardzo fajna
Seba 04.12.2011 00:17
fajny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak