Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa kandyzowana

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka pomarańczowa 25 dag
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa kandyzowana

Kroki postępowania

1
Obrane z pomarańczy skórki zalać na 12 godzin zimną wodą. Następnie wodę odlać, wlać świeżą, zagotować, odlać. Czynność tę powtórzyć co najmniej 3 razy.
Krok 1 - Skórka pomarańczowa kandyzowana foto
2
W oddzielnym garnku ugotować syrop z 2 szkl wody i 25 dag cukru,
Krok 2 - Skórka pomarańczowa kandyzowana foto
3
Włożyć skórki i gotować 1/2 godziny, zdjąć ognia i pozostawić na 12 godzin. Następnie skórki wyjąć z syropu. Do syropu wsypać pozostały cukier i gotować do gęstości, następnie włożyć skórki i gotować aż będą szkliste.
Krok 3 - Skórka pomarańczowa kandyzowana foto
4
Wyjąć widelcem na talerz i osuszyć w ciepłym piekarniku.
Krok 4 - Skórka pomarańczowa kandyzowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 31.10.2013 18:13
nie ma to jak domowa skórka pomarańczowa, super
IKrakowianka 05.12.2011 21:30
Mysiunia- nie czuć goryczki, ponieważ skórka jest kilka razy obgotowywana za każdym razem w świeżej wodzie :)
teresa18 04.12.2011 19:54
muszę koniecznie je zrobić
Misiabe 04.12.2011 13:06
W sam raz do wypieków :)
stokrotka 04.12.2011 12:10
świetny dodatek
Mysiunia 04.12.2011 09:07
i nie czuć smaku goryczki? Bardzo fajny przepis! :)
ziutula
ziutula 04.12.2011 01:44
świetne do wielu potraw, lubie też je podjadac....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak