Rozmarynowe szaszłyki z kurczaka

Rozmarynowe szaszłyki z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 szt.
  • maślanka

    1 szklanka
  • rozmaryn

    2-3 łyżki
  • tymianek

    do smaku
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • imbir mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do miski z maślanką (może być jogurt lub kefir). Dodać posiekany świeży rozmaryn (ewentualnie suszony), sok z cytryny, sól, imbir, sos sojowy, chilli i tymianek. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (może być na noc) lub na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie kawałki kurczaka odsączyć z nadmiaru marynaty i nadziewać na zdrewniałe gałązki rozmarynu lub szpikulce do szaszłyków. Smażyć na patelni lub piec na grillu na złoty kolor. Podawać z kuskusem lub ryżem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Norgiusz

27.11.2012 19:44
super

angelika14

22.06.2011 14:47
znakomite przepis wypróbowany na wczorajszym grilu

gosia47-47

27.05.2011 08:24
muszę zrobić

Mysiunia

30.01.2011 19:19
przepyszne!

Beata73

30.01.2011 15:02
ciekawe danie

Ania67

09.01.2011 13:15
Tylko schrupac:)

gosia47-47

11.11.2010 10:29
znakomite

ElizaT

21.10.2010 23:10
dobry przepis.

etka

19.10.2010 13:20
brzmi pysznie!

Justyna70

27.09.2010 07:33
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat