Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka pod pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4
majonez 4 łyżeczki
pieczarki 16 małych
papryka 1 nieduża
pomidor 1 większy
sól do smaku
pieprz do smaku
curry do smaku
cebula 1 mała
ser gouda 8 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka pod pierzynką

Filety z kurczaka myjemy, następnie nacinamy wzdłuż (jak książkę) tak by były cieńsze (można też filety rozbić, ale ja wolę po prosty je przekroić). Tak przygotowane filety przyprawiamy solą, pieprzem, ja dodaję również na jedną stronę bazylię i curry, następnie układamy filety na blasze, na którą wcześniej rozkładamy papier do pieczenia. W między czasie na patelni podsmażamy na odrobinie masła pieczarki razem z cebulą i papryką. Ułożone na blasze filety smarujemy z jednej strony majonezem, nakładamy podsmażone wcześniej pieczarki z papryką i pokrojonego w kosteczkę pomidora, posypujemy na wierzch odrobina bazylii i startym serem. Tak przyrządzone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 30-40 min aż ser się zarumieni ( ja pierwsze 25-30 min ustawiam piekarnik na górną i dolna grzałkę a ostatnie 5-10 min ustawiam już termoobieg)...smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak