Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 10 g
mleko 250 ml
mąka pszenna 300 g
jajko 1 sztuka
olej do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: bliny

Drożdże posypuję cukrem (pół łyżeczki), solę odrobinę, zalewam ciepłym mlekiem, dodaje mąkę i rozbełtane żółtko, dolewam oleju, zawsze robie to na oko, ale jest tego na pewno ok.80-100ml. Czekam, aż zawartość wyrośnie. Białko ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta, które ma mieć średnio gęstą konsystencję.
Łyżką nabieram ciasto i kładę na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), formując placuszki. Smażę z obydwu stron kilka minut.
Bliny można doprawiać zaleznie od ochoty: raz mozna dodać do nich gałki muszkatołowej, innym razem imbiru, ziół, kombinacji jest wiele. Jest to wspaniała i bardzo efektowna przekąska na kolację. Ja przygotowałam je z serkiem ziołowym, plastrem dobrego pikantnego pasztetu, plastrem pomidora, szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zniknęły w oka mgnieniu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 08.08.2012 12:10
uwielbiam! na śniadanie idealne
cooleczka 05.04.2012 20:43
moja ciocia takie robi - smaczne :)
Żaneta1 14.01.2012 20:10
fajne
Żaneta1 14.01.2012 20:10
fajne
eduszo
eduszo 04.12.2011 15:53
Lubie takie.
treonina 03.12.2011 13:14
fajne, proste danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak