Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsianka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 35 g
mleko 250 ml
orzechy włoskie 3 sztuki
jabłko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat
miód 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżka
rodzynki 12 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka

Orzechy rozdrobnić, rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Siemie lniane zmielić, ewentualnie kupić gotowe zmielone. Orzechy, rodzynki i siemię zmieszać i odstawić (mieszankę tą można przygotować równie dobrze dzień wcześniej wieczorem, aby zaoszczędzić czasu rano). Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Lepiej żeby jabłko nie było kwaśnie, ponieważ jego smak w znacznym stopniu wpływa na smak całej owsianki. Mleko podgrzać, gdy będzie już gorące dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki i mieczać na dużym ogniu. Gdzy masa zacznie gęstnieć należy dodać orzechy, rodzynki i zmielone siemię lniane. Dodać miód i nadal mieszać intensywnie aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze chwilę. Następnie zdiąć z ognia i wmieszać dokładnie jabłko. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 22.09.2010 13:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak