Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 szt duża
pietruszka 1 szt duża
cebula 3 szt
wołowina bez kości 75 dag
udziec z indyka 75 dag
boczek 25 dag
wątróbka drobiowa 25 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 8 ziaren
jajko 5 szt
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz ziarnisty 5 ziaren
orzechy laskowe 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z orzechami

Warzywa obieramy, opłukujemy i układamy w garnku. Wołowinę, udziec indyka i boczek układamy na warzywach, przekładając suszonymi grzybami, listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Całość zalewamy 6 szklankami gorącej wody, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy a następnie gotujemy na maleńkim ogniu ok. 3 godz.- do czasu aż mięso będzie miękkie. Następnie przecedzamy, odkładamy warzywa i przyprawy oraz kości. Do wywaru dodajemy wątróbkę i gotujemy ok. 10 min bez przykrycia. Wątróbkę wyjmujemy a wywar gotujemy nadal do czasu aż zmniejszy swą objętość i pozostanie go ok. 0,5 l. Mięso i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce a następnie ucieramy wbijając kolejno jajka i dodając porcjami wywar. Doprawiamy do smaku przyprawami a na końcu dodajemy obrane ze skórki orzechy /całe lub lekko pokrojone/. Wąską formę smarujemy smalcem i przekładamy do niej masę mięsną. Pieczemy ok. 75-90 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 14.08.2013 07:10
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak