Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój placuszek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 40 dag
cukier puder 7 dag
jajko 4
śmietana 2 łyżki
powidło śliwkowe
masa
mleko 1/2 litra
żółtko jajek 5
margaryna 1 kostka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier puder 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mój placuszek

CIASTO:
Mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i margarynę oraz żółtka ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą część z osobna pieczemy przez około 20 -30 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone spody smarujemy z jednej strony powidłem śliwkowym. Na jednej posmarowany powidłem spód dajemy pianę ubitą z białek i cukru, a na to dajemy drugie upieczone ciasto.
MASA: Cukier puder, mleko, mąkę, żółtka mieszamy razem i gotujemy na niedużym ogniu. Do tej masy dodajemy utartą margarynę i dobrze mieszamy. Gotową masę dajemy na drugi upieczony spód.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 03.12.2011 09:50
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak