Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijasy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło 4 łyżki
żółtko jajek 1
cukier 2 dag
drożdże 2 dag
mleko 1/2 szklanki
powidła 1/2 szklanki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijasy

Połowę masła stopić. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko. Drożdże z cukrem rozpuścić w letnik mleku. Wlać do mąki wraz z masłem. Wyrobić ciasto, odstawić na 60 minut. Ciasto rozwałkować, posmarować powidłami. Zwinąć i pociąć w plasterki. Ułożyć na blasze posmarowanej resztą masła. Piec 20 min w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak