Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy placek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
cukier puder 15 dag
miód 1 łyżka
orzechy włoskie 25 dag
jajko 7
kakao 4 łyżki
mąka 5 łyżek
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 5
mleko 1/2 litra
kakao 3 łyżki
mąka 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 1,5 kostki
spirytus 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy placek

PLACEK I : Orzechy włoskie łuskane bardzo drobno siekamy. Cukier puder razem z białkami ubijamy na sztywną pianę, a później dodajemy do tego bułkę tartą oraz miód. Posiekane wcześniej orzechy dodajemy do masy i dobrze mieszamy. Spód ten pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PLACEK II ( KAKAOWY): Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder oraz jajka mieszamy razem i ugniatamy na ciasto. Placek ten rozwałkowujemy i kładziemy na formę obłożoną papierem do pieczenia. Placek pieczemy również przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

MASA: Cukier wanilinowy, mąkę, cukier zwykły, mleko, żółtka, kakao, mieszamy razem i gotujemy na niedużym ogniu. Po ugotowaniu masę odkładamy, żeby przestygła, a później dodajemy od niej utarte masło oraz spirytus. Między pierwszy, a drugi placek dajemy zrobioną masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 27.12.2011 09:06
mniam
gosia47-47 07.12.2011 12:40
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak