Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacze piersi w pomarańczy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kacze piersi ze skórą 2 sztuki
pomarańcza 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kacze piersi w pomarańczy

Piersi kacze naciąć w kratkę (od strony skóry) natrzeć , solą i zalać sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Schować do lodówki na godz, ale im dłużej tym lepiej . Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć na niej osuszone kacze piersi zaczynając od strony skóry , po 5 minut z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piersi sokiem w którym się marynowały ( tym razem układając je skórą do góry). Piec w temp 180 C 20 minut pod przykryciem , potem 10 minut bez przykrycia , a po tym czasie włożyć do naczynia dokładnie obraną i pokrojoną w talarki pomarańcze i zapiec 10 minut. Wyciągnąć mięso i dać mu chwilę odpocząć przed podaniem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 29.12.2011 10:53
suuper, aż ślinka cieknie!
Wojt@s
Wojt@s 19.12.2011 20:33
extra
sylwia / sytofala 02.12.2011 13:24
niestety tym razem mój m przy filetowaniu kaczki pozbawił piersi skóry :( dlatego tym razem były bez :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak