Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kura pieczona z jabłkami i borówkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz do smaku
sól do smaku
imbir szczypta
śmietana 2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tymianek troche
cebula 3 szt
masło 3 łyzki
jabłka 75 dag
kura 1.5 kg
słonina trochę

Przepis i sposób przygotowania na: kura pieczona z jabłkami i borówkami

Oczyszczoną kurę naszpikować słoniną i obsmażyć na patelni w stopionym tłuszczu. Posypać przyprawami i drobno posiekaną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać trochę wodą i piec w przykrytym naczyniu ok. 25 min, po czym podlać kwaśną śmietaną i dalej piec 40 min. Jabłka obrać, pokrajać w ósemki i krótko poddusić, aby stały się przezroczyste. Upieczoną kurę pokrajać na porcje, przełożyć na półmisek, obłożyć wokół wiankiem jabłek i borówek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 02.12.2011 17:50
ciekawa jestem jaką książkę przepisujesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak