Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 20 dag
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
majeranek siekany 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
grzyby suszone 4-5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z kaszy jęczmiennej i grzybów

Suszone grzyby opłukać, zamoczyć w 2 szkl wody i pozostawić na 15 minut. Następnie grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Grzyby wyjąć a do wywaru z grzybów wsypać kaszę i ugotować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, połączyć z kaszą i grzybami, wymieszać i przemielić w maszynce. Następnie wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, majeranek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy formować owalne klopsiki i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.10.2013 17:45
Takich jeszcze nie jadłam.
pipi765 06.02.2012 17:58
fajny przepis
Iwona51
Iwona51 03.12.2011 00:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak