Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

korpus z kurczaka 1 sztuka
wołowina 30 dag
szyja z kaczki 2 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 2 szklanka
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM

Nie muszę chyba dodawać,że mięsko było z rosołu:DBułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć (najlepiej przez gazę).Zemleć razem z mięskiem. Dodać jajko i doprawić do smaku.Dokładnie wymieszać i odstawić. W czasie,jak farsz będzie się przegryzał przygotować ciasto. Mąkę wsypać na stolnicę,podlewać wodą i zarabiać z mąką. Ważne jest aby od razu nie dać całej wody, gdyż nie wiadomo ile \"zabierze mąka\".Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Dobrze wyrobić. Podzielić na dwie częsci, jedną lekko obsypać mąką i odłożyć.Drugą część rozwałkować cienko. Jeśli ciasto klei się do wałka można spokojnie lekko podsypać mąką. Z powstałego placka wykrajać szklanką kółka, w każdy środek włożyć farsz w ilości łyżki od herbaty. Pierogi zaklejać. To samo zrobić z drugim plackiem. Gotować w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 05.03.2013 21:28
Takie pierogi robi moja teściowa.
Justyna Jussstiii 08.12.2011 11:06
wow
Monika111 01.12.2011 19:50
fajniutkie :)
Karolcia12 01.12.2011 19:46
super przepis, a sam wygląd rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak