Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 12,5 dag
sól 1 łyżeczka
cebula 3 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 5 szt
śmietanka 22% 30 dag
sos sojowy 1 łyżka
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
gałka muszkatołowa Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
rosół warzywny 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
opieńki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami

Ciasto: 25 dag mąka pszenna, 12,5 dag masło, 1 łyżeczka sól. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkować i włożyć nim okrągła formę do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przygotować nadzienie: Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, duże pokroić, włożyć do rondla
Z rozgrzanym masłem, przykryć i dusić 15 minut. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut. Wsypać natkę, wlać bulion z rosołu warzywnego Kucharek i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Grzyby włożyć na podpieczony spód i zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.04.2017 11:54
świetna tarta
szajba2 04.02.2011 14:51
lubię grzybeczki
Barbara55 20.09.2010 14:53
grzybów w lesie sporo więc można je zagospodarować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak